Hoe stilstaan sneller tot een doorbraak in jouw loopbaan leidt.

Sta jij wel eens echt stil? 

Mag je van jezelf wel eens stilstaan? 

De grote kracht van nieuwsgierigheid is niet alleen maar het ontdekken, maar juist ook het stilstaan, de bezinning. Vaak willen we zo snel mogelijk een antwoord in onze ontdekkingstocht, dit is de Need for closure. Maar de echte goede creatieve ontdekkingen bereik je door de dingen even langer te laten sudderen.  

Elke dag komen mensen bij EmpowerYou met uitdagende levensvragen. Vaak rondom het thema werk, maar veel vaker gaat het over ‘zingeving’ ook wel uitgedrukt in de vraag:  

 

Wat wil ik nou echt?

In onze ervaring gaat deze vraag veel verder dan werk. We zijn van nature geneigd te zoeken naar een zo snel mogelijke oplossing; ook wel Need for closure genoemd. We kunnen ons lastig overgeven aan de onzekerheid van het Niet weten.  

Zeker rondom werk merken we dit. Mensen die echt onderzoek doen naar Wat wil ik echt,  maar vaak tegelijkertijd zo snel mogelijk een antwoord willen omdat de onzekerheid van ‘het niet weten welke kant het opgaat’ aan hen vreet. 

  • Kijk eens bij jezelf. Word je onrustig als je iets niet weet?  
  • Doe je alles om het antwoord snel te vinden?  

 

Detachering
Meer nieuws van EmpowerYou

Nieuwsgierigheid in kaders

Het is een vorm van nieuwsgierigheid, dat zoeken naar een oplossing voor een probleem. Ontdekken, actief zoeken is essentieel voor nieuwsgierigheid. Maar als je alleen nieuwsgierig bent om zo snel mogelijk een oplossing te vinden, ben je nog steeds nieuwsgierig binnen bepaalde kaders. Dan ontdek je niet die nieuwe opties die nét buiten de referentiekaders liggen. 

 

Zo nieuwsgierig als een baby

Een collega is recent moeder geworden. Zij kwam met een wonderbaarlijk feit. Niemand ontwikkelt zich zo snel als een baby. Zij staan symbool voor nieuwsgierigheid. Maar wist je dat een baby van rond de 3 maanden zo’n 14 – 17 uur slaap per dag nodig heeft? Slaap is natuurlijk de ultieme manier van stilstaan. Dat babybrein verwerkt in die uren slaap al die prikkels die het in zijn nieuwsgierige wakkere uren heeft opgedaan. Hierdoor leert de baby ontzettend snel.  

 

 

Maar wat betekent dit nu voor jou?

  • Hoe vaak pak jij een moment rust na een situatie waarin je wat nieuws hebt geleerd?
  • Wat levert rust nemen je tot nu toe op?

 

Hieronder delen we 3 tips om vanuit nieuwsgierigheid gemakkelijker stil te staan.  

1. Nieuwsgierigheid is meer dan alleen maar actief geïnteresseerd zijn. Cultiveer je eigen nieuwsgierigheid door momenten van actieve interesse af te wisselen met momenten van rust. Laat tijdens deze rustmomenten even helemaal los. Vaak gaat je brein vanzelf wel aan de gang met alle nieuwe informatie en komt dan met creatieve oplossingen.

 

2. Wees nieuwsgierig zonder uitkomst. Durf gewoon op ontdekkingstocht te gaan! Doe elke dag iets nieuws zonder een ‘doel’ te moeten bereiken. Spreek bijvoorbeeld elke dag een nieuw persoon aan en laat je verrassen.

 

3. Durf de spanning even te laten zijn! Vaak krijgen we de vraag, “Maar als ik met een project aan de gang ga en ik ben ‘nieuwsgierig’ dan voel ik dat ik er iets mee moet”. Als je een hele nieuwe richting inslaat waarvan je niet weet waar het eindigt, voelen we de spanning van niet weten waar je uitkomt. Zet nu eens alleen de volgende stap. De spanning is een motivator om bezig te blijven om jouw nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Doof dat niet met de angst van het ‘niet weten’.

 

Vraag bij een van de coaches om meer informatie als je meer wilt weten over wat de kracht van nieuwsgierigheid voor jou kan betekenen.

Loopbaancoaching Jolene Hettinga
Wil je contact met een van onze coaches?